Translate

15.3.2013

Ruisleipää vuosien tauon jälkeen

En ole leiponut moneen vuoteen leipää. Nyt sitten jouduin pitkästä aikaa kokeilemaan, vieläkö osaan. Lupasin nimittäin opettaa taidon pojalleni.

Rahtasin hänen häälahjaksi saamansa juurisaavin tänne ensin opetettavaksi. Laitoin oman saavin likoon ja hapatuksen käyntiin jo puolen viikon maissa. Kun sain juuren kunnolla käyntiin, jaoin siitä puolet pojan saaviin. Hyvin meni saaville oppi perille, taikina kuohui yhtälailla molemmissa saaveissa.

Nyt ollaan paistamassa koeleipomuksia. Äsken oli jo pakko maistaa ja puoli leipäähän siinä meni yhdellä istumalla.Revin kuuman leivän halki ja pelkkää voita päälle. Arvatkaapas, onko nyt tuhti olo.

Kuva on vanha ja siinä on ohrarieskoja. Nämä leivinlaudat oli nyt täynnä ruisleipiä, lähemmäs 50. Huomenna pitää tehdä muutama rieskakin muun opettelun ohella.


Tänä iltana, kun pojan perhe tulee, teemme uudet taikinat käymään, jotta hän voi opetella koko prosessin alusta loppuun. Nyt siis toteutuu se hänen lapsuusajan haaveensa. Pikkupoikana hän leipomispäivänä loihe lausumaan; kun hän isona opettelee leipomaan, kyllä hänen vaimonsa sitten ihmettelee, mistä hän on oppinut tekemään näin hyvää leipää.


Ei kommentteja: