Translate

17.3.2013

Leivontaa ohjeiden ja kuvien kera

Taikinan happanemista seurataan tarkalla silmällä.
Tänään leivänteko jatkui, kun pojen perhe opetteli  just tavoille oppineen juurisaavin käyttöä. Tässä näppituntumaohje: eilisen leipomisen jälkeen laitoin haaleaa vettä 2-3 l molempiin juurisaaveihin ja vatkasin joukkoon ruisjauhoja ohueksi velliksi. Iltapäivän ja illan aikana lisäilin jauhoja sakeahkoksi velliksi. Jauhojen lisäyksen välissäkin hämmentelin taikinan sekaan ilmaa. Illalla lisäsin vielä molempiin kupliviin annoksiin vettä reilun litran verran ja laitoin yöksi jauhoja niin, että taikinajuuri muistutti löysähköä puuroa. Ripistin ruisjauhoja pinnalle ja jätin taikinat happanemaan yöksi.

Aamupäivällä laitoimme tulet uuniin ja alustimme ruistaikinat. Lisäsimme siis taikinaan suolaa n. 1 tl nestelitraa kohti, vähän hiivaleipäjauhoja antamaan sitkoa ja ruisjauhoa pehmeähköksi taikinaksi. Sitä vaivataan niin kauan, että se alkaa osittain irrota kädestä. Pintaan ripotellaan jauhoja ja tehdään veitsellä risti. Sen merkitys on leipomuksen siunaamisen ohella helpottaa näkemään, milloin taikina on riittävästi kohonnut.
Taikinan alustus alkamassa.
 Meillä kohonneesta taikinasta leivotaan ohuita reikäleipiä, joihin tehdään pistelimellä, tai vaikka haarukalla, reikiä, jotta leivistä ei tule kohokuorisia. Paistolämpötila meillä on vähintään 250 astetta.
Tässä valmiiksi leivotut leivät kohoamassa.
Kun hiilet vedettiin uunista, leivoin pienen rieskataikinan: vettä, ohrajauhoja, hieman hiivaleipäjauhoja, suolaa ja vähän soodaa. Tämä taikina leivotaan heti ja paistetaan nopeasti hyvin kuumassa uunissa, n. 300 astetta.

Keksimme, että teemme lopputaikinasta pitsaa niistä aineksista, mitä kaapista sattuu löytymään. Siispä levitimme pohjalle crème fraîchea, sipulirenkaita, savukalaa, juustoraastetta ja yrttimausteita. Koska paistaminen tapahtui suoraan uunin arinalla, rypytimme vähän reunaa, jotta täytteet eivät valu uuniin. Sanoisin, että hyvää tuli, vaikka ulkonäkö ei olekaan ehkä kulunaarista nautintoa lupaava.
Inspispitsat ja vähän rieskan reunaa sekä paikallislehti pöydän suojana.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Näytääpä hyvältä ja mikäli vanhat merkit pitää paikkansa, myös maistuu hyvältä. Voisitte ottaa juuren tulla joku kerta tännekin opettamaan minuakin.

Sirpa

Airi Hietala kirjoitti...

Omassa uunissahan ne paistaa pitää, mutta tervetuloa tänne maistamaan ja joskus leipomaankin.