Translate

4.3.2011

Norsuja laumoina ja perheittäin

 Norsut ovan ruuan suurkuluttajia. Ne ovat kasvissyöjiä ja käyttävät ajastaan jopa 16 tuntia päivässä syömiseen.  Yläkuvan norsuemo on syöntipuuhissa kahden jälkeläisensä kanssa.
Tämän kuvan norsulauma oli ylittämässä tietä juuri automme edestä. Isommat norsut hermostuvat joskus, jos autot tulevat liian lähelle. Tällöin ne lähtevät tulemaan kohti heilutellen uhkaavasti kärsäänsä ja korviaan. Silloin on paras suhteellisen nopeasti löytää pakki ja väistyä kauemmaksi. Muutamia kertoja satuimme tällaiseen tilanteeseen. Muutoinhan ne suhtautuvat hyvin rauhallisesti autoileviin töllistelijöihin.
Kolme ylintä kuvaa on Samburusta. Siellä joki oli kuiva. Norsu oli kaivanut joen pohjaan montun, josta kuitenkin vettä löytyi. Tässä kuvassa norsu poikasineen on virkistäytymässä vesikuopassa.

Muutkin eläimet ja paikalliset asukkaat käyttävät vuorollaan norsujen kaivamia vesipaikkoja.
Tämänkin norsujoukon tapasimme Samburussa. Välillä meidän oli vaihdettava katselukulmaa ison norsun tullessa lähemmäksi.

Samburu oli ensimmäinen kohteemme, joten sieltä norsukuvia on kymmenittäin.
Tämän kuvan ison urosnorsun tapasimme aamusafarilla rapsuttamassa itseään kelottuneeseen puunrunkoon.  Se käänteli itseään aika ajoin saadakseen joka kohdan rapsutettua. Puunrunko, tai kai sitä voi kannoksikin sanoa, oli edelleen pystyssä. Kuvassa se näkyy norsun jalkojen välissä.
Kaksi alimmaista kuvaa on Masai Marasta. Alakuvan norsut olivat ruokaisassa rinteessä, jossa lauma oli hajaantunut pitkin pensaikkoa syömään. Niiden lukumäärää en osaa sanoa, mutta paljon niitä oli.

Ei kommentteja: