Translate

25.3.2011

Afrikkalaista tanssia


Nämä kuvat ovat Samburusta. Siellä  lodgen alueelle oli rakennettu esityspaikka lähikylästä tulleille tanssijoille. Tanssijoina toimivat pääasiassa miehet ja naiset olivat reunemmalla omana ryhmänään. Naiset osallistuivat tanssiin yläruumistaan rytmillisesti heiluttaen, jolloin laajat helminauhat heiluivat näyttävästi musiikin tahtiin.

Tanssit esittivät heimojen välistä sotaa, metsästystä ja lopuksi kosiomenoja, jolloin myös tytöt osallistuivat samaan tanssiin. Ryhmä pomo kertoi kunkin tanssin sisällöstä ennen esitystä. Saimme samalla kysellä heimon elämästä.

Miesten tanssin teki näyttäväksi korkeat hypyt ja tietysti näyttävä vaatetus. Vaatteiden väreillä oli omat symboliset merkityksensä, mutta niitähän minä en toki muista. Näitä värikkäitä vaatteita he näyttivät käyttävän kylissään jokapäiväisesti. Musiikki oli rytmikästä ja nopeatempoista.

Naiset olivat hyvin nuoria ja näyttivät kovin ujostelevan. Tuli epäilys, että he eivät esiintyneet kovin mielellään. Tanssin jälkeen he myivät tekemiään koruja, jotka oli tehty värikkäistä siemenhelmistä sekä lähinnä mustavalkoisia luukoruja. Koruihin käytettävät siemenhelmet ovat nykyään teollista tuotantoa.

Tanssiesityksistä saimme nauttia myös Elsameren illassa, jossa henkilökunta tanssi meille ystävänpäivän kunniaksi, sekä Masai Maran nuotioillassa, jossa tanssiesityksen loppuvaiheessa myös turisteja vetäistiin mukaan tanssiin yksi kerrallaan. Miten ollakaan, meidän ryhmästä tuo osa lankesi minulle. Masai-miehet ovat tottuneet käskemään, joten suostumusta ei kyselty. Iltaesityksistä minulla ei ole kuvia.

Kerron myöhemmin Masai-heimon elämästä ja laitan matkaseuralaiseni kuvia kylävierailusta, jonka itse jätin väliin. Pidin yhden yönseudun kestäneen mahataudin, jonka jälkeen toinen viikko menikin aika kevyellä ruokavaliolla ja herkistyneellä hajuaistilla.

Ei kommentteja: