Translate

15.7.2013

Opiskelua ja sopeutumista lama-aikaan

Uutiset euroalueen lamasta ovat täyttäneet tiedotusvälineiden otsikot kohta parin vuoden ajan. Koruala, etenkin kulta- ja hopeakorukauppa, reagoi aina ensimmäiseksi tällaisiin otsikoihin. Näin nytkin. Viime vuoden alussa nettikaupassa tapahtui hiljeneminen, joka näkyy sekä ostajien että kävijöiden määrässä. Vaikutus kohdistuu etenkin heräteostoissa. Onneksi ihmiset viettävät juhlia lamankin aikana.

Viime vuoden alussa suuntasin hopeakorunteosta vapautuneen ajan pergamenttikorujen kehittelyyn. Haasteellisuudessaan se veikin kaiken käytettävissä olleen ajan. Ilman Valamon kursseja olisi luovuttanut jo moneen kertaan. Nyt muutamia tuotteita on jo verkkokaupassakin ja hääkorukuvia julkaistuina edellisissä postauksissa.

Minulla oli tuolloin meneillään yrittäjän täydennyskoulutus oppisopimuksella Valamon kansanopiston kanssa.  Siihenkin lama vaikutti kurssien peruuntumisena, joten viimeiset kurssit sain suorittaa hopeaseppä Karri Sutisen yksityisopetuksessa. Hopeatöiden ohella opettelin mm. muotoilua, muottien tekoa sekä tuotekuvausta. Karri Sutisen uskomattoman laaja koulutus ja työkokemus ovat olleet ja ovat edelleenkin suurena apuna omassa kehityksessäni. Opisopimuksen päätyttyä hän tarjoutui jatkamaan yksityisesti yhteistyötä. Kiitokset siitä hänelle.

Vuoden päivät olen nyt ollut mukana myös VoimaNainen-hankkeessa. Se painottuu naisyrittäjien osaamisen ja jaksamisen tukemiseen koulutuksen, mentoroinnin ja työnohjauksen keinoin. Koulutuksista olen suurimman osan kuunnellut etänä, kun Joensuuhun on matkaa 130 km.  Etäisyys on aika iso este tutustumiselle ja verkostoitumiselle, joka on myös yksi keskeisistä tavoitteista. Mentorointi on ollut yksi antoisimmista osuuksista.

Viime vuodenvaihteen tietämillä osallistuin luovien alojen Rikastamo-valmennukseen.  Projektia veti Ollis Leppänen, joka pani meidät töihin katsomaan yritystämme erilaisista näkökulmista. Minulle, jolla ei ole takanaan minkäänlaista yrittäjäkoulutusta, tämä antoi todella paljon. Kurssimateriaaliin pitäisi vain ehtiä palata aika-ajoin.

Markkinointi ja myynti ovat edelleen alueita, joilla minulla olisi eniten opittavaa. Koruni ovat tähän saakka  saaneet myydä itse itsensä. Opiskelijatyönä valmistunut markkinointisuunnitelma on hyvä runko lähteä kehittämään tätäkin puolta. Toki opittavaa olisi vielä joka saralla, jos vain ikää ja terveyttä riittää. Onneksi intohimo uuden oppimiseen on säilynyt.

Heräteostojen tyrehtyminen tekee sen, että kaikki kulut laskien messureissut ovat kallista, vaikkakin tehokasta markkinointia markkinointia. Sitä olen nyt selkeästi vähentänyt. Lähialueen pienemmät tapahtumat palvelevat erityisesti palautteen saamista. Yksinään puurtaen tulee helposti uskonpuute.

Työpajan rakentaminen keskellä lamaa ja vielä tässä iässä, tällaisella alalla toimien - eihän siinä ole järjen hiventäkään. Kodin rauhoittaminen kodiksi tuntuu kuitenkin hyvältä.

Eläkeläisyrittäjänä minun ei ole onneksi pakko repiä tästä hommasta elantoani. Siinä suhteessa olen monia muita paremmassa asemassa. Voin kokeilla ja kehitellä sellaisillakin aluilla, joilla menekki on täysin arvoitus. Yksinyrittäjänä puhtaasti käsityötä tehden en ole kuullut kenestäkään, joka olisi rikastunut. Sen sijaan olen nauttinut tästä uudesta elämästä todella paljon ja kai senkin eteen kannattaa jotain panostaa. Tärkein motivaatio on, että ei tarvitse viimeisellä portilla harmitella, kun ei tullut kokeiltua, mitä voi vielä oppia, mitä käsillään saada aikaan.

Sarjaan koruyrittäjän arjesta on tulossa vielä ainakin yksi osio; viimeaikaisia haasteita ja uusia ideoita. 

Ei kommentteja: