Translate

4.10.2012

Ekologisia tuotteita


Olen tänä vuonna moneen otteeseen kertonut  rumpunahkatuotteiden kehittelystä. Nyt ollaan siinä vaiheessa, että uutuustuotteista osa on ensiesittelyssä Tampereen kädentaitomessuilla 16.-18.11.2012. Tuotteita tulee verkkokauppaan myyntiin messujen jälkeen sitä mukaa, kun niitä ehditään valmistamaan. 

Nahkatuotteissa  käytän sekä kotimaista poron rumpunahkaa etta saksalaista pergamenttia, josta on kehitetty erilaisia versioita eri tarkoituksiin. Tästä eteenpäin kutsun näitä  kaikkia pergamenttituotteiksi. 

Luonnonvärisenä pergamentin valmistuksessa käytetään ainoastaan kalkkia karvojen poistoon, eli valmistus on myrkytöntä. Tuloksena on muokkaamatonta raakanahkaa. Valkaistuun pergamenttiin käytetään hyvin pieniä määriä valkaisuaineita. Pergamentti on varsin kestävä materiaali, kuhan sitä ei murruteta tai uiteta.  Liotuksessa muoto häviää. Värjäämättömänä siitä tehdyt korut sopivat käytettäväksi minkäväristen asujen kanssa tahansa.

Pukukorujen suunnittelu lähti kierrätysajatuksesta. Monilla ihmisillä, jotka työnsä puolesta joutuvat käymään usein juhlissa, on varmasti kaapissaan lukuisia juhlapukuja, joita ei voi  muutoksitta käyttää uudelleen. Niille on helppo antaa uusi ilme  kiinnittämällä niihin joko hopeakoristeita tai pergamenttikukkasia.  Koristeet voidaan ommella suoraan pukuun kiinni tai laittaa niihin kiinnitysnaula, jolloin samaa korua voidaan käyttää useamman puvun kanssa. Koska pergamentti on erittäin kevyt materiaali, kukat voivat olla hyvinkin näyttäviä.

Pukukorujen lisäksi minulla on työn alla pergamentista myös joulukoristeet sekä reliefit sisustustauluiksi. Reliefin tausta hakee vielä muotoaan.


Alla tuulen riepottelema enkeli on vielä ilman kultasilausta ja lopullista taustaa.

Tässä latvatähti esimerkkinä joulukuusenkoristeista. Kuva jäi tummaksi iltahämärässä.
Materiaalin  keveys takaa sen, että hennommankin kuusen oksat kestävät koristeiden painon.

Tukkuliikkeen tietojen mukaan myös koruihin käytettävä hopea on 70-prosenttisesti kierrätettyä ja kultahan kierrätetään lähes 100-prosenttisesti. Myös hopeakorut ovat näin ollen suurelta osin kierrätysmateriaalista. 

Odotan suurella mielenkiinnolla, millaisen vastaanoton uudet "lapseni" saavat Tampereella. Siihen saakka kiirusta pitää, jotta saisi mahdollisimman paljon valmista aikaan. 

Ei kommentteja: