Translate

16.4.2011

Shoppailua KeniassaKävimme Nakurusta Sanguruun matkalla kouluvierailulla sekä naisten keskuksessa, joka oli perustettu kylän naisten työllistämiseen. Tuotteita varten kasvatettiin lampaat, joiden villa karstattiin vanhaan mallin karstoilla tai oikeanpuoleisessa kuvassa näkyvällä koneella. Yksipyöräiset rukit olivat Suomesta, mikä meille kerrottiin ennenkuin opas tiesi, mistä me olimme kooisin. Lamgat värjättiin luonnonväreillä, joihin ainakin osa kasveista kasvatettiin omassa puutarhassa.

Kutomossa naiset kutoivat kangaspuilla langat matoiksi ja seinävaatteiksi kangaspuissa. Tuotteilla oli myymälä, jossa saimme käydä ostoksilla. Palkat eivät varmasti päätä huimaa, sillä tuotteet eivät olleet kalliita.

Heidän sivunsa löytyy täältä.
 Toisessakin käsityöpaikassa pääsimme käymään paluumatkalla Nairobissa. Se rauhallisella alueella, aidattu ja vartioitu paikka, jossa oli kaksikerroksinen käsityömyymälä sekä ravintola. Tuotteet olivat eri tekijöiden ja osa hinnasta menee hyväntekeväisyyteen. Se ei ollut mikään halpakauppa, mutta hinnat olivat kiinteä ja laatu hyvä. Löysin netistä senkin paikan, jopa nettikaupan, josta osa myynnissä olevista tuotteista löytyy.

Kävimme Nakurussa myös kangaskaupassa. Näimme kaupungin läpi ajettaessa kaupan, johon halusimme shoppailemaan. Sinne pääsy oli varsinainen viivytystaistelu. Kuljettajat eivät olisi millään lähteneet viemään meitä sinne turvallisuussyistä. Lauantaina kuitenkin lähdimme kauppaa etsimään. Matkalla näkemäämme kauppaa ei kuitenkaan löytynyt, mutta kyselyn jälkeen keskustasta löytyi yksi kangaskauppa. Liikenne oli  melkoista kaaosta. Meidät jätettiin lukon taakse autoon ja kuljettaja kävi tarkistamassa, voiko kauppaan mennä turvallisesti. Lopulta mekin pääsimme. Kauppa oli tupaten täynnä väekeä. Minä ostin kadunkulmassa työskentelevältä ompelijalta yhden kankaan. Kankaat olivat yleensä paloina, ja sangen värikkäitä ja isokuvioisia. Majapaikkaan palattaessa pysähdyimme vielä sisustuskangaskaupan kohdalle, josta mukaan tarttui leopardikuviosta samettia tyynyiksi.

Ei kommentteja: