Translate

1.7.2014

Valamo, hiljentymisen paikka, voi tarjota myös ylläreitä


Ajelin sunnuntaina kohti Valamoa opiston pajatalkoolaiseksi. Olin sopinut työviikon hopeapajassa siten, että voin kurssien esittelyn ohella esitellä myös omia korujani opiston opiskelijamannekiinina. Minähän olen hakenut täältä perusoppia uuden eläkeläisurani tueksi.

Mietin ajaessani, mahdanko tavata opettajani, jota en ole nähnyt reiluun vuoteen ja millaista on ottaa paja haltuun yksinään.  Näitä miettiessäni puhelin soi ja Karri sanoi odottavansa minua opistolla. Ai. miten hyvälle tuntui jatkaa matkaa, tuntui aivan kuin olisi menossa kotiin. Vataanotto muutoinkin oli sydämellinen.

Tämä aamu osoitti, että täälläkin voi tapahtua mitä vain. Olen majoittuneena valkoisen viersmajan yläkertaan monien muiden talkoolaisten tapaan. Talo on nähnyt parempiakin päiviä kuntonsa puolesta. Heräsin aamulla viiden korvilla vähän huonoon oloon. Arvelin, että käynti käytävän perällä olevassa hotelli helpotuksessa voisi tuoda avun. Helpommin sanottu kuin tehty. Lukon avausnuppi jäi käteen ja itse jumiin huoneeseeni.

Pöydällä oli puhelinnumerolista, jossa oli myös yöpäivystäjän numero. Kun sain hänet lopulta hereille, pojalla oli niin hoono soomi, jotta ei tainnut minun kuiskutteluistani paljoa ymmärtää, kun soitti vielä peri kertaa takaisin. Sen verran sain varmisteltua tunnetulla englannillani, jotta hän selvisi oikean oven taakse ison avainnipun kanssa. Eihän siinä lukossa mikään toiminut. Hän oli saanut jostain munkin mukaansa tulkiksi. Pyysyvät odottamaan huoltomiesten töihin tulemista. Olin sitä mieltä, että en odota enää paria tuntia.

Apuun hälytettiin isä Viktori murtovälineiden kanssa ja johan ovi aukesi. Lähtiessään hän vain totesi, että älä laita enää ovea lukkoon. Milläpä olisin sen edää lukinnutkaan. Operaatiosta syntyi sen verran melua, että koko talo oli taatusti hereillä. Onneksi talosta löytyi yksi tyhjä huone, johon sain siirtää kamani.

Olin kuvitellut tekeväni pajassa vaikka mitä hommiani esittelyjen ohessa, tai ainakin aamui illoin. Toisin näyttää kuitenkin käyvän. Ainakaan nyt parin päivän aikana en ole ehtinyt juuri mitään, kun ihmisitä on ollut kiitettävästi liiketeessä sateisesta säästä huolimatta. Mona antoisaa keskustelua on käyty ja ihmiset ovat olleet kovasti kiinnostuneita.


1 kommentti:

Palaga kirjoitti...

Mukavia jatkoja luostariin! Valkoinen vierasmaja on oikein romanttinen yöpaikka, ehkä kuitenkin hieman ränsistynyt.