Translate

15.4.2016

Elinikäisen opiskelun korkea viesu

"Aikuisiällä opiskelun hyvä puoli on se, että se pitää aivot vireinä.

Tutkimuksesta tiedetään, että aivojumppa jopa pidentää ikää. Monet opiskelutaidotkin kehittyvät vasta aikuisuudessa, muistuttaa yliopistopedagogi Saara Repo oppimisen verkkomediassa Soulissa."  Oliskohan ajoittain neljän jälkeen karkaavat unet merkki aivojen vireydestä.

Leikki sikseen. Minä olen eläkeläisyrittäjänä nauttinut suunnattomasti mahdollisuudesta testata, mitä tässä iässä vielä voi oppia. Kun byrokraatin uran jälkeen hurahdin korujen tekoon, kaikki oli opeteltava alusta pitäen nollapisteestä. Ensimmäisillä hopeakursseilla niin Kankaanpäässä kuin Valamossakin hävetti kertoa kenellekään, että minulla on jo yritys. Molemmissa oli vuosia kursseilla käyneitä, kun taas itse aloitin alkeista. Tässä linkki Kankaanpään kurssin opiskelijatöihin kesällä 2009 käymältäni kurssilta.

Nyt yritykseni on 7-vuotias. Tänä aikana olen kahlannut monenlaista koulutusta, kurssia, hanketta ja valmennusta. Näihin ei ollut kukaan keksinyt asettaa yläikärajaa.  Hopeatöiden perusteet opettelin Valamon opistossa oppisopimuksella yrittäjän täydennyskoulutuksena. Sen jälkeen on ollut Lumo-hankkeen rikastamoa, -verkostoitumistapahtumia, VoimaNainen 2020 valmennusta ja monia pienempiä kursseja ja koulutuksia. Silti on monia alueita, joihin ei osaaminen, jaksaminen tai aika riitä.

Viime vuoden puolella lähdin mukaan Matkailun kasvuohjelmaan tavoitteena saada ihmiset tulemaan työpajaani, kun en enää jaksa ajaa autolla kauempana oleviin myyntitapahtumiin.   Tungokseen asti kävijöitä ei ole vielä näkynyt.

Tammikuussa aloitin jälleen oppisopimusopiskelijana luontomatkailuyrittäjille suunnatun tuotteistamisen ja markkinoinnin koulutuksen, joka päättyy lokakuussa. Tämä onkin alue, johon olen kaivannut kunnollista koulutusta. Tuotteistaminen on ollut käsite, jonka sisältöä en ole oikein osannut edes hahmottaa. Tämä koulutus tuntuu antavan paljon on juuri nyt erityisen ajankohtainen.

Oma lukunsa on ollut opettelu yrityksen ja erehdyksen kautta. Lukuisista kursseista huolimatta hopeatöidenkin käytännön opettelu on pääasiassa tapahtunut yksikseen oman pajan rauhassa. Kokeilujen kautta oppimisessa olen käynyt pitkän tien muokkamattoman nahan, eli pergamentin kanssa. Sen työstämisen aloitin vuoden 2012 alussa. Siinä uutta opittavaa riittää edelleen.

Välillä luvassa muutakin opiskelua; eli edessä kaksi viikonloppua Anssi Okkosen opissa lyijykynäpiirtämistä. Tanssikurssien kohdalla ei enää oikein voi puhua uuden oppimisesta, kun kotiin tultua korkeintaan muistaa, mikä laji oli työn alla. Hyvää sekin silti tekee.

Jos aikuisopiskelu voi jopa pidentää ikää, tulevaisuuttaanhan voi suunitella pitkällä aikajänteellä. Seuraavassa postauksessa tarkemmin tulevista suunnitelmista.

Työpaja odottaa opiskelijoita Nahkapergamentti tutuksi -kurssille.

Ei kommentteja: