Translate

12.5.2011

Masai-kulttuurista

Kenian reissulta jäi ehkä eniten mieltä askarruttamaan eräät masai-kulttuurin piirteet sellaisina kuin ne meille kerrottiin.

Naiset rakentavat majat käyttäen laastina lehmänlantaa. Maja kestää noin 10 vuotta, jonka jälkeen nainen rakentaa uuden.

Nuoret miehet paimentavat karjaa, jota olikin tottavie uskomattoman paljon. Kylän alue oli kaluttu putipuhtaaksi ja isoja karjoja paimenineen näkyi myös luinnonpuiston puolella.

Nuoret miehet ovat sotureina 30-vuotiaiksi. He toimivat hoitivat leirimme vartioinnin yön seutuna jokaisen teltan nurkalla ja pitivät tanssiesityksen nuotioiltana. Kylän päällikkö toimi vartioväen päällikkönä, oli meitä vastaanottamassa leiriin sekä pois lähtiessä silmä tarkkana katsomassa, laitammeko riittävästi tippiä.

Masai-sotureita toimi myös safarioppaina ainakin niille turisteille, jotka lennätettiin luonnonpuistoon. Heillä näytti olevan omat sääntönsä, mitä reittejä luonnonpuistossa saa ajaa ja miten lähelle eläimiä. 

Omassa kylässä miesten tehtäviinsä kuuluu mm. tulenteko perinteisin menetelmin.  Naiset toki hoitavat muut tehtävä, mm. pyykinpesun joessa, jossa krokotiilit kuulemma joskus aina pyykkäreitä verottavat. Vaatteet he saavat jollain käsittämättömällä konstilla säilymään upean värisinä.

Soturit eivät saa mennä naimisiin, mutta heillä saa kyllä olla tyttöystäviä. Kysymykseemme, mitä tapahtuu, jos tyttöystävä tulee raskaaksi, saimme vastauksen: ei voi tulla, kun kuukautiset eivät ole vielä alkaneet. Käytössä on edelleen molempien sukupuolten ympärileikkaus.

Soturiuransa jälkeen miehet saavat ottaa niin monta vaimoa kuin pystyvät elättämään. Ravintona on edelleen elävästä eläimestä otetun veren ja maidon sekoitus. Komeaa porukkaa tuolla eväällä näkyy kasvavankin. Tämä käytäntö kuitenkin selittää ylisuuret karjalaumat.

Kun miehet käyvät muuallakin töissä, tuliaisina on usein aids.

Naapurikylien välit eivät näyttäneet olevan erinomaisessa kunnossa. Palasimme ensimmäiseltä iltasafarilta väärää reittiä, jolloin alueen muutamat miehet olivat odottamassa leirimme ulkopuolella ja meinasivat viedä kuljettajiltamme autonavaimet. Leiriä vartioivat masai-sotilaat tulivat kuitenkin apuun ja neuvoivat reitin, jota pitkin voimme vastaisuudessa turvallisesti kulkea.

Kylävierailu tehtiin päällikön majaan. Naiset hoitivat turistinaisten tanssittamisen, olivat sangen ystävällisiä ja päällikön tarkan silmän alla tarjosivat käsitöitään ostettaviksi. Soturit tanssivat omat tanssinsa ja näyttivät tulenteon, jonka välineet olisi saanut ostaa hyvään hintaan.

Vierailu kohdistui myös kylän kouluun, jossa myös aikuiset opiskelivat. Matkalaisilla oli sinne tuliaisinaan koulutarvikkeita. Koulun virkaa toimittava katos oli kyllä tyhjänä aina, kun kuljimme aamuin illoin safarilla ja lasten koulu oli aivan luonnonpuiston portin vieressä. Toivottavasti koulutus tuo terveitä muutoksia elämäntapoihin ajan myötä.

Itse en osallistunut kylävierailulle mahataudin jälkeisen herkistyneen hajuaistini takia. Kylässä otetut kuvat ovat Tarja Salosen.



Ei kommentteja: