Translate

19.3.2012

Valamossa paloi

Valamon luostarissa syttyi sunnuntai-iltana tulipalo, joka tuhosi vanhan päärakennuksen kolmannen kerroksen. Onneksi työntekijät ehtivät viedä mittaamattoman arvokkaat ikonit ja maalaukset turvaan. Siitäkin huolimatta vahingot ovat mittavat. Onneksi tämän hetken tietojen mukaan kysymyksessä ei ole tuhopoltto.

Olin Valamossa viikonloppukurssilla miniäni kanssa. Lähdimme kotia kohti sunnuntaina jo kello kuudentoista maissa, joten ehdimme alta pois ennen tulipaloa. Vietyäni miniän kotiinsa lähdin ajelemaan kohti Nurmesta. Kontiolahden jälkeen soi puhelin. Mieheni soitti, että uutisissa on kerrottu Valamon luostarin päärakennuksen olevan tulessa. Virittelin radion sellaiselle kanavalle, josta sain kuunneltua uutisia. Eihän sieltä vielä juuri mitään tiedetty. Vasta kotona selvisi, että kysymyksessä oli vanha päärakennus.

Ajatukseni ovat varsin tiiviisti pyörineet luostarin henkilökunnan tunnelmia aprikoiden. Tulipalo palautti kovinkin elävästi mieleen tilanteen, kun meidän oma kirkko yritettiin polttaa. Olin tuolloin seurakunnassa talouspäällikkönä. Vitsailin lomalle lähtiessäni, jotta eihän minun tarvitse jättää puhelinnumeroa, kännykkää minulla ei vielä tuolloin ollut. Uutisista kuulen, jos kirkko palaa ja muuta niin tärkeää ei olekaan, mitä tarvitsisi lomalla tietää.  Tuota vitsiä en sen koommin toistanut. Kyllä tilanne sen verran karmealle tuntui.

16.3.2012

Rumpunahka - ei mikään helppo materiaali

Rumpunahka on osoittautunut haastavaksi materiaanliksi. Oikeastaan yhtään ihan valmista, myyntiin laitettavaa tuotetta ei ole vielä syntynyt, vaikka tämä vuosi onkin sillä leikitty.


Tämäntapaisia kyllä saa kohtuullisen helposti, mutta sitten jos haluaa painavampia, joihin on yhdistetty hopeaa, haasteet alkavat. Tuossa kuvassa on riipus sekä klipsikorvikset. Riipuksena tällä menetelmällä tehdyt useamman lahden korut ovat vielä helppoja. Korvakoruissahan materiaali on erinomainen sen takia, että se on kevyttä, voi tehdä isojakin korviksia ilman, että korvat venyvät.

Poronnahkanauha on riittävän pehmyt kevyellekin riipukselle.

Tuetut, taustalliset versiot yhdistettyinä hopeaan teettävät töitä. Aina, kun luulee onnistuvansa, jotain menee pieleen. Kuvauksellisesti korut ovat myös hankalia. Paras tausta näyttää olevan tämäntapainen, suhteellisen voimakkaan värinen.

11.3.2012

Tanssi kunnon ylläpitäjänä


Olen käynyt muutamia vuosia talvikaudella 2 - 3 kertaa viikossa tanssikursseilla. Tänä vuonna kaksi iltaa on kansalaisopiston lavatanssikursseja ja kolmas ilta Tanssikerho Täydenkuun harjoituksia. Nämä takaavat ainakin kohtuullisen peruskunnon säilymisen. Tanssi on monipuolinen liikuntamuoto, jossa yhdistyy rytminen liikunta ja sosiaalisuus. Se on erinomainen laji myös tasapainoharjoituksena. Harjoituksissa hiki virtaa ja mieli kevenee.


Kuva on Tanssikerho Täysikuun sivuilta
Vaikka olen aloittanut tansseissa käymisen jo nuorena, uusien lajien oppiminen on jo hitaampaa näin iällisenä. Tänä talvena tuli mukaan argentiinalaisen tangon alkeet. Siinä sitä onkin haastetta kerrakseen. Käyn kursseilla yhdessä mieheni kanssa.
 
Kesäaikana, jolloin kurssit ovat tauolla, marjastus ja sienestys sekä metsässä retkeily pitävät liikkeellä. Metsä, suot ja koskikalastus ovat parhaita akkulatureita. Näissä harrastuksissa sielu lepää.

8.3.2012

Kokemuksia harjoittelujaksolta


Kohta on neljä kuukautta kulunut siitä, kun aloitin työelämävalmennuksen Apan Korussa. Tuo aika on mennyt huimaa vauhtia ja paljon uutta oppia olenkin saanut tämän jakson aikana. Olen itse valmistunut noin vuosi sitten tekstiilimuotoilijaksi ja Airiin sekä hänen yritykseensä tutustuin Innovaatioassistentti- koulutuksen kautta.

Harjoittelun alkupuolella tutustuin tarkemmin koruyrityksen toimintaan ja valmistin messuilla käytettäviä korutelineitä sekä suunnittelin korujen esillepanoa. Perehdyin tuolloin myös korujen suunnitteluun sekä valmistukseen. Pääsin osallistumaan myös Valamossa järjestetylle hopeakurssille, jossa sain kokeilla hopean työstämistä valmiiksi koruksi alusta alkaen.

Myyntitapahtumat ja asiakastilaukset ennen joulua pitivät Airin ja minut kiitettävän kiireisinä. Ehdittiin kuitenkin pitämään myös pienimuotoinen korutyöpaja Nurmeksen ja naapuriseurakuntien nuoriso- ohjaajille. Mukava sekä antoisa paja puolin ja toisin.

Mieleenpainuvimpana kokemuksena tuosta ajankohdasta jäi osallistuminen Karjalaisten Taitajien messuille, jotka järjestettiin Joensuussa Isossa Myyssä. Aiemmin en ole tämän kaltaisille messuille osallistunut myyjän roolissa, joten oli hyvä nähdä ja kokea messutapahtuma tästä kulmasta. Antoisinta oli auttaa asiakasta löytämään mieleisensä ja persoonaan sopivan korun kohtuullisen laajasta valikoimasta. Mielestäni messut onnistuivat kokonaisuudessaan hyvin ja tuntui siltä, että asiakkaat olivat myös tyytyväisiä tapahtumaan.

Joulun jälkeinen aika on mahdollistanut keskittymisen uusien korujen suunnitteluun. Airin kanssa olemme tehneet rumpunahasta monenlaisia kokeiluja ja osa prototyypeistä onkin jo melkein valmiina. Itse olen myös kokeillut paksumman nahan käyttämistä koruissa ja yhdistänyt nahkaa helmikaulanauhoihin. Haastavimpana rumpunahan käyttämisessä on yhdistää sitä hopeaan, niin että yhdistelmä näyttäisi luontevalta ja kiinnityskohdat eivät veisi liikaa huomiota korussa. Kun yhdistämisen saa toimimaan, nahka tuo kouruihin uudenlaista ilmettä ja isoihinkin koruihin keveyttä. 

Korujen taustalle saadaan vielä jatkossa tarinat, joten ainutlaatuisia koruja on jälleen syntymässä.
Tässä loppuaikana olen vielä ehtinyt opetella hieman videomateriaalin editointia ja tänään muutin PowerPoint- esityksenä tehdyn yritysesittelyn julkaistavaan videomuotoon, joka on nähtävissä YouTubessa. Monipuolinen ja haastava valmennusjakso loppuu ensi viikolla. Yhtä samanlaista päivää ei ole sopinut neljään kuukauteen. On ollut hienoa päästä tekemään yhteistyötä luovan ja taitavan koruyrittäjän kanssa ja uskon että yhteistyö jatkuu muodossa tai toisessa jatkossakin.

Aurinkoista naistenpäivää toivottaen, Päivikki Rouvinen.

7.3.2012

Opetusvideoita Valamon hopeakurssilta

Viime viikon hopeakurssilla Valamossa sain ahaa-elämyksen. Pyysin opettajana toimivaa Karri Sutista näyttämään meille juottamista siten, että tallensin sen videokameralla.  Videot on pätkitty eri työvaiheisiin. Ne löytyvät alla olevasta linkistä.
http://www.youtube.com/playlist?list=PLD08A324B1B17D33A

Tarkoitukseni oli tehdä hänen kanssaan myös muita työvaiheita videolle, mutta siihen ei nyt aika riittänyt. Pitää tehdä se kevään jaksoilla.